Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden/activiteiten, skimogelijkheden en de comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof -- 2006-2016 -- Kom met ons het 10-jarig jubileum vieren! Laat je ook verrassen in je vakantie ..... op de website wordt al een tipje van de sluier gelicht.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

zaterdag 24 januari 2015

Back to the old days .......

We wonen tegenwoordig tijdelijk in onze eigen vakantiewoning, vanwege verbouwing van onze leefruimte. Het verhaal en foto's hiervan volgen nog, want er is natuurlijk van alles te melden. Maar nu eerst naar de volgende foto.......
Tis misschien even schrikken ...... ja dat zijn échte kippenpoten daar in de prullenbak. Of om preciezer te zijn hanenpoten ..... Het was er weer de tijd voor, 2 flinke hanen zouden worden geslacht. Ik heb je de details bespaard, sterker nog, ik bespaar mijzelf deze ook altijd. Ik neem van tevoren afscheid van ze, (heb de hanen zelf gevangen en in een konijnenhok "klaargezet") en zie ze dan pas weer als ze in hun blootje binnen worden gebracht. Slachten is echt mannenwerk, vind ik (komt mij wel zo goed uit ....) Dion heeft altijd een vriend erbij, die hij dan assisteert. Dus werden er op deze dag 2 konijnen en 2 hanen geslacht door Marius en Dion. De poten zijn binnen "geraakt"omdat deze de soep/bouillon heeeel lekker zouden maken ..... Nou dat is heel fijn, maar dan toch weer nét iets teveel van het goede. Dus hup de prullenbak in.

De verdere foto's zijn mooi in sepia, had ik met die eerste ook moeten doen, niet zo confronterend, haha.....Het advies "wat te doen met de hanen" was volgens experts lekker lang een bouillon trekken en daarna de hanen in de oven nog eens braden. Ik heb dus gewacht met bouillon trekken totdat we in de vakantiewoning gingen wonen, want het houtgestookte fornuis in de vakantiewoning is ideaal hiervoor. Het verwarmt het huis, en gelijk kun je de hele dag de soep laten pruttelen...... Op deze foto zie je verder het water voor de afwas opstaan, en rechts op de deur van de oven staat vlees voor vanavond te ontdooien. Voor multifunctioneel gebruik! 
Gehalveerde hanen in de grote pan, veel water erbij, zout en wat groenten voor extra smaak. Peterseliewortel, een selderijknol, wortels en uien....en dan af en toe roeren met een heeele grote houten lepel, back to the old days. Voelt écht als het ware koken, zo op dat houtgestookte fornuis. Ik heb afgelopen week ook al enkele stoofpotjes gemaakt, in een gietijzeren braadpan op dit fornuis. Voelt heel natuurlijk, is geweldig om te doen, en smaakt heerlijk. Aan deze kant van het huis hebben we de eerste anderhalf jaar met heel veel plezier gewoond, tis allemaal eenvoudig en heel praktisch, ik voel het precies weer ....
Ik zou hier best langer willen wonen !!    :)

 In de deuropening van de oven kan het vlees voor vanavond goed ontdooien. Ook een ideaal plekje om iets warm te houden.
Bovenop het fornuis is het ook lekker warm, en hier zie je de eierschalen die staan te drogen. Deze worden vergruisd en gaan retour naar de kippen, die door deze extra kalk weer goede stevige eieren kunnen leggen. 
De bouillon is klaar om te verwerken. Nadat ik de hanen eruit heb gevist, word de groente eruit gehaald met een grove zeef, waarna het hele vocht door een theedoek word gefilterd. Alle groente gaat eruit, hier smullen morgen de kippen van. Als ik naderhand soep maak komt er nieuwe verse groente in, die dan niet zo lang meekookt. Dit is écht de meest heerlijk bouillon die je ooit gehad hebt! Toen ik hem voor het eerst at, (vorig jaar, toen slachtten we voor het eerst hanen) kreeg ik zo'n visioen van deze smaak, dat ik dat lang geleden al eens eerder had geproefd. 
Ik gok erop dat dat vroeger bij mijn oma is geweest ................... De bouillon mag morgen nog de hele dag langzaam inkoken, zodat het een donkere, sterke bouillon wordt, die niet zo veel plek inneemt in de diepvries .....  :)
De gekookte hanen worden morgen in de oven lekker knapperig gebraden, ook dat is vast smullen. Gezien ik nu toch nóg weer een beetje eenvoudiger leef, (veel improviseren en koken zonder gas ....heerlijk!) kon een ouderwets smulreceptje er ook nog wel bij. Gisteren een heerlijk koffie-koekjes-taartje gemaakt. Ach wat heb ik dat lang niet gehad. Simpel en heel lekker.  
Hier het recept:
1/2 pakje zachte boter, 100 gram bruine basterdsuiker en 1 ei samen enkele minuten mixen, totdat er een mooie creme ontstaat; nescafe koffiepoeder naar smaak toevoegen. (ter indicatie ca. half theelepeltje) 1 kopje redelijk sterke koffie zetten, in een kommetje gieten  en af laten koelen. Dan eenvoudige biscuitjes/koekjes even in de koffie dopen en naast elkaar op een cakeschaal leggen. Laagje creme erover, en dan de volgende etage koekjes. zo doorgaan totdat je ziet dat er nog net genoeg creme over is om rondom en bovenop af te smeren. Nachtje op een koele plek zetten, en smullen maar! 

DOBRU CHUT !