Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden/activiteiten, skimogelijkheden en de comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof -- 2006-2016 -- Kom met ons het 10-jarig jubileum vieren! Laat je ook verrassen in je vakantie ..... op de website wordt al een tipje van de sluier gelicht.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

vrijdag 9 oktober 2015

Tijd voor huisvlijt, september en oktober

Het zag er GOED uit dit voorjaar en deze zomer, de gevel van ons huis. Wat zijn de struiken prachtig gegroeid! 
 Ook bloemen waren er, veel en mooi, 
ik hou vooral van die combinatie van rose met paars .....
 En opdat het steeds beter wordt, en de boel niet gaat woekeren ...... op tijd onderhoud!! 
Lastig werkje, maar als je er de tijd voor neemt (en die heb ik eind september) geeft dat tevredenheid en veel voldoening.
Tziet er weer strak uit voor het najaar ..................
Ook de achterkant van de vijver is mooi bijgehouden,
de dahlia's en oostindische kers hebben het heel goed gedaan deze zomer en najaar.
....en terwijl de dieren hier relaxen ........
 ........ heerlijk relaxen ........
..........maar weer verder met de huisvlijt. Afgezien van de 50(!) potten verschillende jam, die ik samen met Dinie maakte, deed ik nog veel meer. Hier het maken van sap van de gele pruimen met de ontsapper. Van dit sap heb ik pruimengelei gemaakt, lekker in de yoghurt, of ik kan er naderhand toch nog jam van maken.
 ...........Sjampionne ..... JAAAAH , ik kan ze gewoon niet laten staan ....... reeds diverse glazen potjes ermee gevuld en deels in de diepvries. Heerlijk voor in de winter ..... Ze groeien gewoon in de weides waar de schapen gegraasd (= gepoept) hebben ...... 
De weide is mijn voorraadkast, haha. 
Pizza met champignons? ja hoor, wacht ik loop even .....
 Een lekker cantharellen maaltje uit het bos ....... even kort koken in een mini-bodem water, en hup de potten of diepvries in.
 Gecombineerd met champignons, en parasolzwammen ziet dat er fantastisch uit...........Bospaddestoelenmix!
Een volgend project, wat te doen met de druiven? Vorig jaar druivengelei ervan gemaakt in combi met sap van vlierbes. Was een succes. Maar iets nieuws proberen is ook altijd leuk, en gelei heb ik dit jaar veel in voorraad vanwege de goede pruimenoogst. (vele potten blauwe pruimengelei en gele pruimengelei gemaakt). 
In het inmaakboek uit Limburg (Inmaken en bewaren, van Wil en Netty Engels-Geurts) stond dat ingemaakte druiven net zo smaken als kersen. Dat heb ik uitgeprobeerd, en warempel ............ Maar de pitjes erin bevielen mij helemaal niet, en "pitjes eruit halen met een dikke naald" dat werd het dus niet. Oplossing: in 2 helften snijden en pitjes eruit wippen. Toch ook nog een tijdrovend werkje, maar ze zijn zóóóóóóó overheerlijk lekker!! Ik heb 3 jampotten ermee gevuld, en deze staan klaar voor de kerst ....
Hier de vele druivenpitjes  aan de zijkant van de houten plank....... 
 En het vloeibare goud voor de kerstdis ...... :)  ... suikersiroop erop en in de weck.
  Ook weer deze maand gemaakt: heerlijke frambozenlikeur. De frambozenstruiken van Anka geven 2 keer per jaar fruit, ook in september. Vers geplukt, direct in de fles, en suiker en vodka erop. Kaneeltje erin en klaar. 
(deze keer met toevoeging van een beetje ..... ondergaande zonnestraaltjes) :) 
Hier het voorlopig laatste projectje: Samen met 2 buurvrouwen hebben we appels geraspt. Dit is de vulling voor een (bijzonder lekkere) traditionele plaatkoek, die Jablčník (jabeltschniek) heet. Hebben we alledrie weer voorraad, en het was gezellig zo. 
En jij kan er volgend jaar van komen proeven .... !
De geraspte appel gaat rauw in de potten, en wordt 20 min. geweckt op 80 graden. klaar!
Tot slot, een foto van de overvolle voorraadkast! Vol met: appelmoes, appelcompote, gele pruimen gelei, blauwe pruimen gelei, cranberry-jam, champignons, bospaddestoelen-mix, perenjam met vanille, perenjam met hazelnoten en rozijnen, diverse jams, gele pruimenjam met gember, peertjes in blauwe pruimensap, peertjes met anijs en vanille, stoofpeertjes, ingemaakte druiven, en een paar nieuwe probeersels ........... hmmmm! 
Het grote voorraadrek staat trouwens ook gewoon vol;
met jams, augurken, abrikozencompote. 
Maar ik heb dit huisvlijt-seizoen de spelletjeskast uitgeruimd 
want ik heb mééér plaats nodig......  :)