Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

vrijdag 12 oktober 2012

Huisvlijt............

Van alles moest er gebeuren, eind september en begin oktober. Om te beginnen was de diepvries proppievol, daar moest iets aan gebeuren. Ik spaar altijd alle fruit op, het hele jaar, om dan in het najaar de diverse jams te maken. Zo kan ik dan een combinatie maken tussen fruitsoorten die niet tegelijkertijd rijp zijn, en heb ik meer mogelijkheden. Die benut ik dan ook ten volle, er wordt heel wat afgemengd!
Dit jaar heb ik voor het eerst ALLE fruit tegelijkertijd ontdooid (meer dan 20 kilo) en verwerkt in één dag. Dat is erg goed bevallen. Per soort heb ik het fruit voorgeprepareerd (bijv. bij de frambozen de pitjes eruit mbv een passé-vite met fijnste zeef, de pruimen door de grofste zeef, want dat hoeft aleen op die manier kleingemaakt worden zodat je geen velletjes hebt) en op bovenstaande foto zie je dan ook al de diverse soorten in potten en pannen klaarstaan. Dan eenvoudig een pan op de weegschaal, geheel op nul zetten en vullen met wat-je-maar-denkt-dat-een-lekkere-combinatie-is........Ik verwerk steeds 2 kilo fruit per keer, in een pan met dikke bodem. 
In dezelfde week moesten de frambozen geplukt worden bij een vriendin; deze gaan direct vers en gewassen in de vodka, voor de overheerlijke frambozenlikeur.

Inmiddels heb ik dus de voorraadrekken wel vol, voor een lange winter! Appelmoes, diverse jams, pruimencompot, appeltjes en peren op siroop, heerlijke augurken en weidechampignongs in zoetzuur, voor in salades. 
De produktie van pruimenlikeur heeft zijn top bereikt; een vat van 50 liter (!) is tot bovenaan gevuld met pruimen en vodka. En nu maar wachten! volgens recept is deze na 6 weken goed en mag het fruit eraf. Maar ik laat het er lekker de hele winter opstaan, dan wordt de smaak veel intensiever.
Vorige week tijdens een van de vele heerlijke herfstdagen nog 16 kilo sleedoorns geplukt met Dion, voor een overheerlijke sleedoornlikeur. Ze gaan eerst enkele dagen in de diepvries, daarna zijn ze zachter en ietsje zoeter, en kunnen ze worden verwerkt.

Je ziet dat niet alleen wij ze plukken, Kyra weet inmiddels ook hoe dat moet, en vindt ze heerlijk!


Iets volledig nieuws was de verwerking van vers appelsap volgens Slowaaks procédé!
de appels werden rauw, dus koud geperst bij een fruitperser. We gingen er vol goede moed met 4 grote zakken appels naartoe, en een 30-liter vat . Vraagt die man: waar moet de andere 40 liter in? SCHRIK! dus maar 2 zakken weer mee naar huis genomen. Want wat moeten wij met 70 liter appelsap, en waar bewaar je dat in? Ik kreeg een oud Slowaaks recept mee naar huis:

Het appelsap moet tot 87-90 graden worden opgewarmd, en daarna heet in de glazen flessen, die afgesloten moeten worden met 2 velletjes celofaan/huishoudfolie en gebonden met een touwtje. 

Maar dan komt het: neem je dekbed en doe dit om de flessen heen........... ??!!??
Ik las het nog maar eens, misschien verkeerd vertaald...... Nee, het moet écht in een dekbed.
In de stal had ik nog 2 oude dekbedden die klaarlagen voor de Roma.... jammer dus, die blijven mooi hier en zijn in het vervolg voor de appelsap. Want waarom is dit nu?
Het appelsap moet héééééééééél langzaam afkoelen. Daardoor dat het zo lang heet kan blijven in het dekbed, steriliseert het. Ik stond ervan versteld hoe lang die dekbedden de warmte kunnen vasthouden. Deze bult heeft dus wel 3 dagen op tafel gestaan, we hebben er maar "omheen gegeten" tijdens ontbijt, lunch en diner, want we moesten wachten totdat het vanzelf afgekoeld was :) .... Resultaat werkelijk héérlijke eigen appelsap!