Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

dinsdag 24 maart 2015

Kleine veranderingen .......groot resultaat!

We hebben zon 2 weken in onze eigen vakantiewoning gewoond, vanwege verbouwing/aanpassing van onze leefruimte. We noemen het maar leefruimte, want we hebben op 32 m2 het volgende: gang, keuken, eetkamer, woonkamer, tv kijken, kantoor, inmaakvoorraad, boodschappenvoorraad, diepvries, en ten slotte, niet onbelangrijk de eier-opslag :) 

We hadden het al redelijk praktisch en effectief ingedeeld, maar met enige aanpassingen is dat nu een heel stuk verbeterd en erg mooi geworden. Dat is maar goed ook, want toen wij in de vakantiewoning woonden......... dat was wel zo`n weelde! Het is daar echt heerlijk verblijven, lekker koken op het gemetselde fornuis, heerlijk warm, een fijne eettafel vlakbij de kachel, genoeg ruimte, aparte woonkamer en eetkamer, gezellig keukentje, en een praktische, nieuwe badkamer. Wat heb je meer nodig?  Dus ik begon al stiekem in gedachten te verhuizen naar de vakantiewoning en de rest van het huis te verhuren, haha!!
Enfin, ik laat je eens zien hoe onze leefruimte er nu uitziet. Enkele jaren geleden hadden we hulp in het najaar van de leraren Harm en Henk. Zij hebben heel veel planken die bestemd waren voor het plafond van de leefruimte, prachtig voor ons geverfd. 
Dit was de bevestiging van de planken in 2012, je kan er nog goed de "geweldige" betonnen plafond zien, waar we sinds 2007 naar keken ....
De planken plafond is inmiddels al 2 jaren klaar, maar de "finishing touch" liet tot afgelopen januari op zich wachten: enkele oude balken uit het oude houten huis dat hier ooit stond onder deze planken bevestigen, zodat het er uit zou zien "alsof die plafond er altijd al had gezeten". Dat was het idee, maar intussen keken we al 2 jaar naar 2 rijen planken waartussen in het midden de piepschuim uitstak ..... Nu is het dan zover, en hebben we 3 flinke balken in de muren gelegd. Het resultaat is boven verwachting, helemaal geweldig! Ik wist niet dat dat zoveel sfeer in de kamer kon brengen. 

Hier liggen 2 balken er al in, we stoken de kamer om het stukwerk en verfwerk te laten drogen, en om het zelf ook warm te hebben tijdens het werk .....
 want buiten is het minnetjes .......
 In de vakantiewoning is geen oven, maar op zondag ........ wel lekker ........ en dus een verlengkabel aan de oven, en gewoon even de zondagse broodjes "bij de buren" bakken. 
 Alle meubels opgestapeld in het midden, de kast van Dion`s moeder goed ingepakt...
en zo was voorlopig het resultaat voordat we naar Nederland gingen, naar familie en naar de SVR beurzen. 
 Mooie spotjes in de balk boven het aanrecht.....
Tweede fase van het geheel is na terugkomst uit NL het plaatsen van 5 keukenkastjes aan de linkerkant van de ruimte om zo een kookeilandje te maken, met erboven de broodnodige afzuigkap. (gekocht in NL). Op deze manier kwam onze wens een kookeiland te creeeeeren uit, en door de grote kastjes kon een grote voorraadkast uit de kamer weg, waardoor er nu meer mogelijk is, en het geheel veel ruimtelijker aandoet. Erg belangrijk als je hier de hele winter vertoefd!!
Hier het kookeiland. 
 Kijk toch eens wat een plafonnetje :) 
Project afzuigkap-met-plankjes-ernaast-dat-is-wel-zo-makkelijk-maar-niet-zo-eenvoudig-gemaakt. De lampjes doen het al!
 Stukadoor aan het werk! 
Ik ben heel blij en tevreden met het resultaat: 
 EEN LEKKERE KOOKPLEK !!
Tot slot nog een overzicht van de gehele ruimte ..... 
we kunnen er weer wat jaartjes tegen hier in Rohozná !


maandag 23 maart 2015

Uitbenen, lamskoteletjes en worst ........

In februari hebben we weer 2 rammen (laten) slachten. Voordat de nieuwe generatie geboren ging worden..... dan is er ook meer plek in de stal voor de kleintjes, en we hadden nog genoeg plek in de vriezer .... :) 

(deze mag eerst nog een heel seizoen heerlijk relaxen en door de weide dartelen...)

Voor het echte slachtwerk komt onze goede  vriend Cyril altijd langs. Als dan de vacht, de kop en de ingewanden eruit zijn, gaan Dion en ik zelf verder met het verwerken. Deze keer was de 2e keer dat we volgens Australisch procedé hebben "gestukkerd".

Hoe dat gaat?      Men neme een youtube filmpje, en doet het na ........   :)
was wel nodig om de laptop mee te nemen naar de verwerk-locatie, want we moesten het diverse keren terugkijken, haha.

Maar het is gelukt, en het zijn prachtige stukken vlees. En het gaat er een stuk minder plomp aan toe dan de Slowaakse versie moet ik zeggen, met waardering voor het vlees, bevalt heel goed. Het schaap wordt in 3 delen gezaagd, die daarna worden verwerkt, o.a. tot de bekende lamsrack, koteletjes, rollade ( ik had het verkeerde touw genomen, ging gelijk kapot van de hitte in de pan, heb ik gauw wat prikkers erin gedaan om de boel bij elkaar te houden, haha)  en natuurlijk de overheerlijke bouten....

Allereerst laten we de beestjes enkele dagen op maximaal 4 graden afhangen. Daar wordt het vlees heerlijk mals van. De ideale ruimte hiervoor is de camping-badkamer die vroeger onze "pivnica" ofwel koude kamer was ....
Dan op een mooie zaterdag naar buiten, het was al lekker weer. En in de keuken was het te warm voor het vlees ...... 
Dit is het typische Australische deel-werk, in drie delen:
De slowaken zouden het ongeveer overlangs dwars in 2en doen ... heel anders.
 
.... En het resultaat is dan ook prachtig: voor het eerst onze eigen Bio-lamskoteletjes ..... Achteraan op de foto de lamsrack. 
We hebben weer een goed gevulde vriezer, echt een weelde! 

Cyril neemt altijd de afvalstukken mee, om aan de dassen, vossen en andere wilde dieren in het bos te voeren. De vacht wordt heel mooi geprepareerd en kan dan worden verkocht. De botten worden gekookt tot een lekkere bouillon. Zo wordt alles van het dier gebruikt, dat is wel zo respectvol. Alle afval (vetresten, vel, ondefinieerbare stukjes) dat wijzelf  tijdens het verwerken nog eraf snijden, gaat in zakjes in de vriezer, en koken we tzt voor de honden. Vinden ze heerlijk, lekker bouillonnetje ook ...

Je bent er wel een dagje zoet mee, dat uitbenen van 2 rammen. Dus de dag erna pas worst gemaakt. Hebben we enkele jaren geleden ook eens gedaan. Afgelopen jaar kregen we insider-tips en échte rookkruiden toegestuurd van slager Gerben-Jan uit Nederland. Dat was natuurlijk aanleiding om de gehaktmolen van stal te halen. Het is een erfstuk, dat we bij de inboedel bij het huis kregen, en werkt heel prima. Een worststukje erop gekocht om ook via deze molen de worsten te kunnen vullen ........ en  juh!
Eerst dus vlees doordraaien. 
Dan het vleesmesje eruit, en het witte worststuk erop zetten. We hebben het vlees gemengd met varkensvlees, want alleen lamsvlees is te mager en zou droog smaken (weten we uit ervaring :)  ) 
Alhoewel Gerben ons voorstelde om 25/75 lams/varkens te doen, zijn we zo eigenwijs geweest om 50/50 te nemen. Tenslotte slachten we geen varkens maar lammeren ....  kruiden en zout erbij, en afvullen maar ....
 De darmen hebben we niet zelf hoeven te spoelen (ja dat gebeurt hier soms nog!   ieks) maar gewoon in de supermarkt gekocht. Hier verkrijgbaar in elke winkel .......
 En dan voor het recept van Gerben de rookworsten afkoken op 75 graden en dan snel afkoelen. Helaas (het oog wil ook wat?) is de kleur niet echt zoals bij de Hema, maar we hebben ze inmiddels geproefd en ze zijn geweldig lekker! 
(in NL komt er dus speciaal kleurzout bij, dan krijg je ook rookworstkleurtje. 
Maar dat is nep, en willen we dus niet) 
Ziet er toch goed uit, of niet!

Behalve deze worstsoort, hebben we nog 3 tot 4 variaties gemaakt, en met duidelijke omschrijving in de vriezer gelegd. na een week in het weekend alle soorten geproefd en met  zijn drietjes van cijfer voorzien. De worst die Dion maakte, met paprika, uitjes, knoflook was een van de lekkerste, en de rookworst van de slager, maar dan met knoflook erin en niet gekookt maar gebakken, waren de winnaars. 
En de verhouding 50/50 bleek helemaal prima (gelukkig, want we hebben 10 kilo ervan  .... ) Eigenwijs, maar met goed resultaat....... die 2 soorten maken we volgende keer ook weer. 

Wellicht heb jij ook de kans om deze heelrijke (ik bedoelde heerlijke, maar dit is een goede typfout, :) die houden we erin!) worst eens op de BBQ te proeven deze zomer ......... !!


















.

zaterdag 7 maart 2015

Uitje met regionale VVV

Om de accommodatiehouders in de regio wat bij te scholen, zijn er in de afgelopen maanden diverse workshops en cursusdagen van het plaatselijke VVV geweest. Diverse daarvan heb ik bijgewoond, je bent nooit te oud om te leren, en contacten leggen is hier ook belangrijk. Het ging over websites, marketing, management etc. Bijgaand een fotoverslagje van een dagtrip door de Horehronie, regio alhier. We waren in het bellen-museum van een particulier in Sumiac .... gelegen in een oude blokhut naast zijn huis.
Het was er stervenskoud, buiten was het inmiddels diverse dagen boven nul, maar hierbinnen wist men dat nog niet ...... de koude bleef in het uit volle boomstammen gebouwde huis enorm hangen, we waren totaal verkleumd ...... :) 

Wist je dat er speciale bellen zijn voor schapen en geiten, en weer andere voor rundvee?
Ook een mooie verzameling klederdracht en borduurwerk, traditionele leren schoentjes ....
 "deze lijfjes zijn voor door-de-weeks " zei de man ....
  De eigenaar is een heel interessante man, in het midden met schaapsherdershoed op. Hij kon veel over the old days vertellen .... jammer dat hij niet in klederdracht was, "doet-ie-anders-altijd!"
 Mooi oorlogsverhaal zit aan deze prachtige bel vast, en dan met name het lederen gedeelte .... kan ik je gerust eens  uitgebreid vertellen bij het kampvuur...... 
Tot slot sfeerproeven ...... hij kan ook muziek maken .... :)
Voor degene die dit ook eens willen meemaken; we kunnen er deze zomer best eens naartoe rijden!


donderdag 19 februari 2015

lammerfilmpjes .....

15 16 en 17 februari zijn de eerste lammetjes geboren, altijd leuk! 
........... Omdat ze niet stil-liggen voor de foto, heb ik filmpjes gemaakt van de lammetjes. GOED PLAN!!
Bevalt mij heeeel goed, erg mooi, en voor jullie wellicht ook informatief en leuk. Ze zijn toch ook zo schattig he!



en dan nu een filmpje, de eerste lammetjes zijn inmiddels 2 weken en mogen voor het eerst naar buiten, FEEST!!

zondag 15 februari 2015

SVR beurzen 2015

De SVR beurzen waren weer druk bezocht! Onze camping was vertegenwoordigd op 3 beurzen, in Den Bosch, Vijfhuizen en Leeuwarden. Bijgaand een indruk:

Mick legt de laatste hand aan de voorbereidingen ....
..... Klaar ervoor, op de beurs van Vijfhuizen, 7 februari. Naast Mick staan Harry en Jana van camping Sokol uit oost Slowakije, met hen hebben wij de welbekende samenwerking Rondje Slowakije .......
......de deuren gaan open, ...... en de informatieverstrekking (3x woordwaarde bij scrabble) kan beginnen! 
....... gezellige ontmoeting met oude bekenden ..........
....... En op naar de volgende beurs, op 14 febr. in het mooie Leeuwarden.  
 Alles wederom mooi klaargezet, om een goede indruk te geven van wat je op de camping mag verwachten. De aanbieding van een verblijf voor 15 euro als je een SVR pas hebt, viel bij velen in de smaak ........ 
ook iets voor jou wellicht, deze prijs is inclusief wifi, stroom, tax en 2 personen, en is geldig in het laagseizoen (maand 4,5,6,9,10) 
 .......... keeltjes goed gesmeerd?  daar gaat-ie dan weer!
 ......... ook hier weer flink druk gedurende enkele uren ......
 ......... Tot slot een kijkje achter de schermen; zo ziet het er dus uit als de bezoekers én vele standhouders al vertrokken zijn, na sluiting van de beurs .......... 
.... hop, naar huis, volgend jaar mogen we weer ....... :) 
Lieve Mick, Antoon en Heleen, Háááááááááárstikke bedankt voor jullie enorme inzet!! 
Dikke kus voor jullie alle drie!

zaterdag 24 januari 2015

Back to the old days .......

We wonen tegenwoordig tijdelijk in onze eigen vakantiewoning, vanwege verbouwing van onze leefruimte. Het verhaal en foto's hiervan volgen nog, want er is natuurlijk van alles te melden. Maar nu eerst naar de volgende foto.......
Tis misschien even schrikken ...... ja dat zijn échte kippenpoten daar in de prullenbak. Of om preciezer te zijn hanenpoten ..... Het was er weer de tijd voor, 2 flinke hanen zouden worden geslacht. Ik heb je de details bespaard, sterker nog, ik bespaar mijzelf deze ook altijd. Ik neem van tevoren afscheid van ze, (heb de hanen zelf gevangen en in een konijnenhok "klaargezet") en zie ze dan pas weer als ze in hun blootje binnen worden gebracht. Slachten is echt mannenwerk, vind ik (komt mij wel zo goed uit ....) Dion heeft altijd een vriend erbij, die hij dan assisteert. Dus werden er op deze dag 2 konijnen en 2 hanen geslacht door Marius en Dion. De poten zijn binnen "geraakt"omdat deze de soep/bouillon heeeel lekker zouden maken ..... Nou dat is heel fijn, maar dan toch weer nét iets teveel van het goede. Dus hup de prullenbak in.

De verdere foto's zijn mooi in sepia, had ik met die eerste ook moeten doen, niet zo confronterend, haha.....Het advies "wat te doen met de hanen" was volgens experts lekker lang een bouillon trekken en daarna de hanen in de oven nog eens braden. Ik heb dus gewacht met bouillon trekken totdat we in de vakantiewoning gingen wonen, want het houtgestookte fornuis in de vakantiewoning is ideaal hiervoor. Het verwarmt het huis, en gelijk kun je de hele dag de soep laten pruttelen...... Op deze foto zie je verder het water voor de afwas opstaan, en rechts op de deur van de oven staat vlees voor vanavond te ontdooien. Voor multifunctioneel gebruik! 
Gehalveerde hanen in de grote pan, veel water erbij, zout en wat groenten voor extra smaak. Peterseliewortel, een selderijknol, wortels en uien....en dan af en toe roeren met een heeele grote houten lepel, back to the old days. Voelt écht als het ware koken, zo op dat houtgestookte fornuis. Ik heb afgelopen week ook al enkele stoofpotjes gemaakt, in een gietijzeren braadpan op dit fornuis. Voelt heel natuurlijk, is geweldig om te doen, en smaakt heerlijk. Aan deze kant van het huis hebben we de eerste anderhalf jaar met heel veel plezier gewoond, tis allemaal eenvoudig en heel praktisch, ik voel het precies weer ....
Ik zou hier best langer willen wonen !!    :)

 In de deuropening van de oven kan het vlees voor vanavond goed ontdooien. Ook een ideaal plekje om iets warm te houden.
Bovenop het fornuis is het ook lekker warm, en hier zie je de eierschalen die staan te drogen. Deze worden vergruisd en gaan retour naar de kippen, die door deze extra kalk weer goede stevige eieren kunnen leggen. 
De bouillon is klaar om te verwerken. Nadat ik de hanen eruit heb gevist, word de groente eruit gehaald met een grove zeef, waarna het hele vocht door een theedoek word gefilterd. Alle groente gaat eruit, hier smullen morgen de kippen van. Als ik naderhand soep maak komt er nieuwe verse groente in, die dan niet zo lang meekookt. Dit is écht de meest heerlijk bouillon die je ooit gehad hebt! Toen ik hem voor het eerst at, (vorig jaar, toen slachtten we voor het eerst hanen) kreeg ik zo'n visioen van deze smaak, dat ik dat lang geleden al eens eerder had geproefd. 
Ik gok erop dat dat vroeger bij mijn oma is geweest ................... De bouillon mag morgen nog de hele dag langzaam inkoken, zodat het een donkere, sterke bouillon wordt, die niet zo veel plek inneemt in de diepvries .....  :)
De gekookte hanen worden morgen in de oven lekker knapperig gebraden, ook dat is vast smullen. Gezien ik nu toch nóg weer een beetje eenvoudiger leef, (veel improviseren en koken zonder gas ....heerlijk!) kon een ouderwets smulreceptje er ook nog wel bij. Gisteren een heerlijk koffie-koekjes-taartje gemaakt. Ach wat heb ik dat lang niet gehad. Simpel en heel lekker.  
Hier het recept:
1/2 pakje zachte boter, 100 gram bruine basterdsuiker en 1 ei samen enkele minuten mixen, totdat er een mooie creme ontstaat; nescafe koffiepoeder naar smaak toevoegen. (ter indicatie ca. half theelepeltje) 1 kopje redelijk sterke koffie zetten, in een kommetje gieten  en af laten koelen. Dan eenvoudige biscuitjes/koekjes even in de koffie dopen en naast elkaar op een cakeschaal leggen. Laagje creme erover, en dan de volgende etage koekjes. zo doorgaan totdat je ziet dat er nog net genoeg creme over is om rondom en bovenop af te smeren. Nachtje op een koele plek zetten, en smullen maar! 

DOBRU CHUT !

woensdag 7 januari 2015

een wandeling in de Lage Tatra ....

Afgelopen jaar hebben we er maar eens tijd voor gemaakt; ook wij wilden al langer de beroemde wandeling maken, de rode route van de top van de Chopok over de kam naar de Dumbier .... We sturen onze gasten er al jaren heen .... "moet je gezien hebben" .... maar zelf waren we alleen halverwege de berg op de groene route geweest. ook heel mooi trouwens. Het was een heerlijke dag, we hadden best goed helder uitzicht, en geweldige, gezellige medewandelaars ...... 

We zijn heerlijk met de stoeltjeslift, en daarna  met de nieuwe gondels helemaal naar de top gegaan, dit kun je natuurlijk ook te voet .....
 Helemaal op het topje van de Chopok ligt het plinternieuwe hotel-restaurant Rotunda, met een groot terras, vanwaar je natuurlijk waanzinnig mooi uitzicht hebt rondom. (Ook als je niet van wandelen houdt, is dit een prachtig uitje!)
De wandelclup, even op de foto bij de gezellige berghut Kamenna Chata waarnaast nu dus het nieuwe hotel is gekomen. Hier kun je ook overnachten en ontbijten als je een meerdaagse wandeling wil doen.
Gezien onze vrienden José en Hans erg "into fotografie" zijn, hebben we dus ook vele mooie fotos zodat je eens kan zien wat je te wachten staat, als jij ook de Tatra komt beklimmen....Kijk maar eens goed, je kan de Hoge Tatra in de verte ook prachtig zien liggen! Daar komen ze:




we hebben het laatste stukje lage-tatra-sneeuw gevonden,  
(het was augustus .... ) dus daar moesten we even poseren ....

Bij de Chata Stefanika een lekker traditioneel hapje genoten mét geweldig uitzicht en een heerlijk zonnetje.....
 Daarna verder met de groene route, door het bos, beschut bergaf naar de auto. 
En dan is het heerlijk uitrusten op de camping..... We gingen nog even lekker bij Hans en José op het terras zitten, en voelden ons zo een dag vakantiegangers ....... HEERLIJK!
Stempel van de Chata als bewijs dat we er écht waren .....

Een heerlijk dagje uit,  dat zouden meer mensen moeten doen ......