Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

zaterdag 1 december 2012

een dagje Slowakije, de jaarlijkse slachtwedstrijd...

9 grote varkens waren aan de beurt om geslacht te worden afgelopen zaterdag, na een heerlijk leventje van scharrelen en loslopen in de weilanden van het nationale park Muranska planina, zo'n 12 km van de camping. Het waren grote jongens, van 175-200 kilo. Om 8 uur in de ochtend begonnen de 9 teams van slagers (al dan niet proffesioneel) met het stukkeren en verwerken van het vlees. Het weer zorgde voor een geweldige achtergrond, in de vorm van de eerste sneeuw van dit jaar. De bedoeling van de wedstrijd is elk jaar weer om naast het verwerken, goede, lekkere produkten ervan te maken, en alle publiek te laten proeven van al dat lekkers. Ik neem je via de  foto's mee om ook van de sfeer te proeven!

... op de achtergrond zie je een enorme bult gehakt op tafel. Men maakt bijzonder graag véél worst. Deze is voorzien van genoeg paprika, knoflook en andere kruiden, en het lekkers is het als deze worst dan gerookt wordt. Op de voorgrond kotelletjes gebakken in een schotel op houtvuur. Andere gerechten die er waren: zuurkoolsoep, diverse worsten, gevuld met rijst en vlees, diverse soorten spek dat bijvoorbeeld gekookt wordt en dan ingesmeerd met knoflook en paprika, hmmm. Koteletjes, ribbetjes, rolletjes met gehakt in koolbladeren....

Deze groep had een (niet ingebouwd!) inbouwgasfornuis op butagas bij zich, dat gewoon op de aanhanger lag. En daar bakte ze heerlijke worstjes op. op de achtergrond in het midden rondscharrelende mangalitza-varkentjes, die nog niet groot genoeg zijn om "mee te mogen doen".

deze slagers stopten het werk om mee te zingen en dansen met het zigeunerorkest, dat de hele boel op zijn kop kreeg, gezelligheid troef!
Rechts de kotelletjes die even moeten wachten :)

De stand van het organiserende restaurant (http://www.zbojska.sk , je moét er geweest zijn als je bij ons verblijft) verkoopt geweldige gerookte worsten en hammen, en is lid van Slow Food, een initiatief dat huisgemaakte produkten promoot over de hele wereld.

Tsjechische kettingzaag-kunstenaars maken vandaag ter plekke een "Bethlehem" ofwel kerstgroep. Op de achtergrond rondom de grote schapenstal het slachtgebeuren, met véél volk. Klik op de foto, dan kun je het beter zien!

Dankzij de eerste sneeuw, die die ochtend vers gevallen was, was er ook een donkerder bijverschijnsel dat ieder moést meemaken, je ontkwam er niet aan: blubber, blubber, en modderbendes, overal! Dit is waar je doorheen moest als je bij de bar een pilsje wilde bestellen ... (dat kon overigens bij onze Jordi die hier in traditionele kleding meehielp)

Je kreeg er fruitthee uit grote pannen, warme wijn, en, volgens Dion, heerlijke vodka met een caramel-smaakje.

Op de voorgrond de rook-bbq van Zbojska, voor het bakken én tegelijk roken van het vlees,en achter weer een van de vele loslopende varkentjes dat op zoek is naar iets lekkers.
Dion in de blub, kijkt hoe de worstjes worden gebakken in een lekker dik laagje vet...

Het was een dag van tradities en heerlijk proeven, en dat hadden we niet willen missen!