Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

donderdag 3 januari 2013

Warmte.....

Met regelmatig -10 en -18 is natuurlijk de vraag, hoe houden wij het warm hier in Rohozná.......... We gunnen je graag even een kijkje in onze verwarmingssituatie (mooi woord voor scrabble :) )

Hoe een huis verwarmd wordt, dat kan per stad of land, of zelfs per straat nogal verschillen!
De meeste Slowaken in de dorpen verwarmen hun huis door middel van een hout/kolengestookte verwarmingsketel en radiators. Hier zit ook de boiler op aangesloten. De ketel kan op hout, kolen en soms ook op stroom (voor als je niet thuis bent) gestookt worden, ook bestaan er al nieuwe types die op zogenaamde pellets, geperste stukjes zaagsel, branden. Deze pellets vallen dan "als vanzelf" in de kachel en je hoeft niet zo veel meer te doen om het warm te hebben. Luxe zeg maar.... Maar zoals gezegd, het kan verschillen per straat...............En zo is het bij ons zelfs voor Slowaakse begrippen enigszins primitief, want wij hebben geen radiatoren in huis, en ook niet zo'n mooi schakelklokje zoals velen dat in Nederland 's ochtends even op 20 zetten...........We stoken ons huis warm met hout, en kachels. 
En dat doen we dan als eerste als we op zijn, de kachel aanmaken. In de keuken/woonkamer hebben we een heerlijke kachel met genoeg power, waar je lekker bij kunt zitten, en gezellig de vlammetjes kunt zien. Dion heeft er een grote schouw omheengebouwd zodat de warmte fijn blijft hangen. We verwarmen en drogen er álles mee! De schoenen worden er gedroogd, er kan kleding aan een kleerhaak in de schouw worden gehangen, (gegarandeerd in een uurtje droog!) Op de kachel kun je ook koken, ontdooien of eten warmhouden. We maken er het kippenvoer mee klaar (macaronie en gekookte aardappelen, hmmmm) en de katten, die 's avonds binnen mogen, zijn ook altijd vlakbij  de kachel te vinden! We stoken meestal op tot zo'n 22/23 graden, hmmmm.... Heerlijk bij zulke extreme temperaturen buiten!
Bovenin de schouw verzameld zich natuurlijk héél veel warmte. We hebben in het plafond een gat gemaakt naar de bovenverdieping, naar de badkamer. Met een moter uit een afzuigkap wordt deze warme lucht via een buis naar de badkamer geblazen, en zo wordt het daar ook heerlijk warm! Je ziet de bediening rechts, we kunnen hem ook in standen zetten, 1, 2 en 3 zoals elke afzuigkap, haha! Natuurlijk maakt deze wel HERRIE zoals elke afzuigkap...... kleine min..... :)
Naar de (open) trap toe hangt een dik velours gordijn zodat de warmte lekker beneden blijft. En op de zolder staat de grote Franse potkachel die we al hadden in Nederland. Destijds véél te heet voor de keuken in ons huis in Heerlen, maar nu werkelijk ideaal, met 120 m2 zolderoppervlak dat verwarmd moet worden.. De tussenverdieping is door beide kachels heel redelijk op temperatuur, en zoals gezegd, de badkamer wordt verwarmd door de warme lucht van beneden. 
Mick en Jordi zorgen er elke zaterdag voor dat ze een uurtje hout hakken en een flink "muurtje" hout stapelen, vlakbij de deur, en dat is dan precies genoeg voor een volle week stoken. Dat hout krijgen we als meterstukken aangeleverd, en Dion zaagt het met een groot zaagblad in stukken van 25-30 cm. Dan hakken de jongens het klein, en kan het stoken beginnen........

......da's toch even anders dan de thermostaat een graadje hoger zetten he! Maar het is altijd weer heerlijk, als we 's morgens terugkomen van buiten, van het dieren voeren met -15, om even lekker met een kopje koffie/thee bij de kachel te kruipen.... een eenvoudige radiator zou niet volstaan! ;)