Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

zaterdag 30 november 2013

Ondrejsky Jarmok in Brezno

......Dit jaarmarkt-feest wordt gehouden ter ere van de naamdag van Ondrej, op 30 november. Het was het 525e jaar (!) dat dit gedaan werd. Vele straten van de stad waren vol met gezellige kraampjes, en er was muziek en worst en drank.......
Hieronder een houten bad dat gebruikt wordt tijdens het slachten van bijvoorbeeld varkens. De dode dieren worden erin gewassen en geboend. Het grootste bad is voor een dier van 250 kilo!! Groot genoeg om er een leuke hot tub voor onszelf van te maken :) 
Lekkere vers geoogste kruiden en knoflookjes te krijgen. Ook is er veel paprikapoeder te koop, ongeveer dé nationale specerij, kun je zeggen, want het wordt in zakken van halve of hele kilo verkocht........ geen mini Silvo verpakkingen van 20 gram hier. Het wordt vooral gebruikt in "slachtproducten" zoals worsten en paprika-knoflook-spek, en natuurlijk in de gulaš.
Veel houtsnijwerk, al dan niet handgemaakt. (écht met het mes handgemaakt, of zelf de machine bedienen, dat is wel een verschil. En als je weet waar je op moet letten, is het verschil ook te zien)


DE HIT van de jaarmarkt, in elk geval voor mij!
Traditionele Trdelník, héééééééééél lekker. Dit zoete deeg wordt op een houten rol gedraaid en dan platgerold, en na enkele minuten rijzen wordt het gebakken boven kooltjes (origineel/oud systeem) of in dit speciale grilapparaat, waar de rollen steeds ronddraaien, voor een egaal resultaat.
 Je kan als "afwerking" kiezen voor cacao, gemalen walnoot, kaneelsuiker of vanillesuiker. Dit wordt over de nog hete trdelník gestrooid. En dan smullen maar!
ook het bakken op de kooltjes gaat hetzelfde, 
de rollen worden hier d.m.v. een soort fietsketting en motor aangedreven

 En ja hoor, hij was er weer, de man met de Hollandse kaas! 
Lekkere walnootkaas had hij bij zich, maar ook enge kaas, typisch voor de Slowaakse markt wellicht? Knalrode Gouda met pesto, of totaal groene met wasabi...........brrrr, alleen de kleur al, ik hoef niet!
Is dat nu ook verkrijgbaar in Nederland?

Het was een gezellig uurtje uit!