Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

zaterdag 30 maart 2013

Lammerschooltje .....

Enkele weken oud, en nu al naar school.......... :)
We hebben een lammerschooltje gemaakt in het grote hok. Want de moeders van de lammetjes geven hun kleintjes dan wel vaak en geduldig melk, MAAR...... voor de rest wordt er NIETS gedeeld!  Als ik nieuw hooi of graanpoeder verdeel, dan volgt er élke keer weer een ware schapenoorlog, waarbij niets-ontziend te werk wordt gegaan: Stel je voor: 11 keer 100% lompheid, duwen, wringen, met maar één ultiem doel: het meeste poeder én het lekkerste hooi te pakken kŕijgen..... daar moet je niet tussen terecht komen!
Je kunt je voorstellen hoe die kleintjes onder de voet worden gelopen en worden platgedrukt, wil zwijgen dat zij ook nog ergens rustig iets eetbaars kunnen scoren...........

VANDAAR DUS!
Er is in dit hokje een kleine ingang, waar alleen de kleintjes doorheen kunnen. Verder een langwerpige houten goot met voer, zodat ze allemaal plaats hebben om rustig te eten, en het eten van poeder van elkaar kunnen leren. Het bakje met hooi werkte al vanaf het begin niet, want er ging er eentje al gelijk inliggen...... (lekker zacht he!) Weer iets anders verzinnen dan maar. De moeders zien natuurlijk al dat lekkers en willen dat ooooooooooook! Een schapen/hufterproof hek om ze buiten te houden was dus nodig, maar dat wisten we al, en het is gelukkig heel goed stevig geworden!  
Links zie je onze Henkie de boel inspecteren. Deze kat is liever bij de schapen, dan bij ons! Ze heeft het er ook héél gezellig, ik zal er binnenkort eens over schrijven....

Ook deze kleintjes zijn al af en toe huftertjes hoor, ze mollen alles wat in de buurt komt.......

Het ruifje, (was eerst diepvriesmandje :) we hergebruiken álles!) dat in plaats van het hooibakje werd geinstalleerd, lag werkelijk elke dag wéér op de grond. Nu ook huftertjes-proof bevestigd, hehe! Ze snappen inmiddels dat er hier iets lekkers op een redelijk rustige manier te halen valt, en gaan al diverse keren per dag vanzelf in en uit. Als ik de grote te eten geef, leid ik de lammetjes alle 6 via de ingang naar binnen, zodat ze wennen en hopenlijk over een weekje geheel uit zichzelf gaan. 
Niet zo'n duidelijke foto, maar de dieren blijven helaas niet staan om er mooi op te komen....... Je ziet links een schaap ruiken/contact maken met Kyra, de hond. Ze zijn eigenlijk allemaal vriendjes, en ook Sjeng, de rooie kater op de voorgrond komt graag eens kijken bij de schapen. Dan looptie mooi over het rondhout van het hek, van de ene naar de andere kant. En krijgt dan kopjes en snuifjes van de schapen. Gezellig!

Dankzij het lammerschooltje kunnen we de lammeren apart goed bijvoeren en voorzien van kwalitatief beter hooi, zodat ze goed groeien. Ik ga er elke ochtend even bijzitten, om ze zoals ik altijd zeg "therapeutisch te aaien" zodat ze tam worden. Heerlijk, nog voor het ontbijt, zit ik daar dan gerust een kwartiertje. Bij de schapen is het heerlijk rustig, als ze zich eenmaal allemaal een eetplekje bij de ruif hebben veroverd................... :)