Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden/activiteiten, skimogelijkheden en de comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof -- 2006-2016 -- Kom met ons het 10-jarig jubileum vieren! Laat je ook verrassen in je vakantie ..... op de website wordt al een tipje van de sluier gelicht.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

zondag 3 maart 2013

Traditionele sleewedstrijden "krňačkove preteky" in Zbojska

Elk zichzelf respecterend dorp heeft er wel een........een wedstrijd skihelling/bergtop afdalen met de slee. Speciale sleejen voor volwassenen zijn het, met vooraan mooie hoge krullen; sturen doe je gewoon met je voeten in de sneeuw. De deelnemers zitten op een smal plankje, houden zich vast aan de paaltjes aan de zijkant, en voor optimale snelheid moet men geheel achterover hangen, in ligstand zeg maar...... álles voor de beste tijd!
Afgelopen vrijdagavond konden we naar Zbojska, waar de sleeclub van Rohozná een sleewedstrijd had georganiseerd. Er waren bij beperkte verlichting sprintafdalingen (400 meter lengte), waarbij men de volgorde van start voor de volgende dag  bepaalde. .............Op zaterdag waren dan de hoofdwedstrijden, en daar zijn we ook naar gaan kijken. Het was het 2e jaar van organisatie, en erg leuk opgezet. Heerlijk weer, met een stralend blauwe lucht. De krňe werden allemaal opelkaar gestapeld op een kar die met de pistenbully naar boven ging. Alle deelnemers gingen vervolgens langs de helling te voet naar boven, de lengte van het parcours was 1000 meter.
Er waren enkele kraampjes, o.a. met heerlijke warme honingwijn. De plaatselijke metaalfabriek had een luchtballon "opgeblazen", er was een apres-ski-hut met lekker houtvuur, en een heuse sneeuwbar in de open lucht! 
Er was heerlijke lamsgulaš, zuurkoolsoep, worst en rundergulaš te verkrijgen, en natuurlijk genoeg drankjes te koop............. De plaatselijk wereldberoemde groep Kučerovy Javor maakte prachtige traditionele muziek waarbij de omstanders flink mee-jankten, ....eeeh meezongen........
Het was een heerlijke dag. We hebben heerlijk in het zonnetje gezeten, en er waren veel mensen op het feest afgekomen. De gemiddelde afdaling ging wel met 50-60 km per uur, op een slee is dat nogal wat! 
De volgende foto is dus de foto waarbij ik beloofd had de buurman op de foto te zetten als hij met zijn slee langskwam....... zo snel ging het dus!! :) 
.............. en hij had niet eens de snélste tijd, kun je nagaan...........
Vooral de krňe die bemand werden door traditioneel geklede deelnemers, maakten een geweldige indruk, van jaren terug in de tijd te zijn beland, erg mooi. 
Bij de mandenvlechter heb ik een vers gevlochten wilgenmand gekocht
(ik ben gek op manden, en precies die had ik nog niet, haha).
Zo waren we deze zaterdag enkele uurtjes zoet!