Meer weten over de camping, de boerenwerkzaamheden, activiteiten, skimogelijkheden en de heerlijke, comfortabele verhuur mogelijkheden? www.hetboerenhof.com

Camping Het Boerenhof 2006-2016 Gezien veel van onze dagelijkse werkzaamheden jaar in jaar uit toch weer terugkomen, leek het ons leuk om voorlopig de terugblik van het 10-jarig jubileum als eerste oftewel laatste blog voor de lezers te laten staan. Zin om onze dagelijkse bezigenheden te ontdekken? Kopje thee erbij en "lees verder het verleden in" en leef zo met ons mee.....

Want to read this blog in your own language? Scroll down, right menu. Toto blog čitat po Slovensky? Pouzivajte Google Translate, dole vpravo. Dieser Blog lesen in Ihre eigene Sprache? Google Translate rechts unten.

donderdag 17 maart 2016

Nieuwe bewoners, Kuikentjes! (wel 45)

Een nieuw projectje, ook al eens gedaan 2 jaar geleden: we hebben 80 broedeieren meegenomen uit Nederland. Diverse hééééle mooie soorten , je ziet hier dat het dus ook verschillende eieren zijn. (ze komen trouwens uit Limburg, mooi zo)
En zo zullen ze er bijvoorbeeld uitzien! Voor de kenners:
Barnevelders én Wyandotte, in diverse kleuren dubbelgezoomd. Dat betekent dat elk veertje 2 of meer kleuren heeft. PRACHTIG!!  
De dag na terugkomst in SK gelijk naar Jozef, "de man van de broedmachine" .... 
21 dagen later, precies op mijn verjaardag, werden ze geboren :) 

Zo zagen ze eruit, toen ze net geboren waren, 
Na een weekje bij Jozef, mogen we ze ophalen, en kunnen ze in ons eigen warmhoudkastje (vers gemaakt door Dion, mooi raampje erin, lampje, lekker warm geïsoleerd van buiten met hooi aan onderkant en zij/achterkant) Tis net tv kijken maar dan leuker. 
Ik zou uren voor dat kastje kunnen zitten ........... :)  
Het zijn ongeveer 45 schatjes van wyandotjes/barnevelders. Ze zijn nu 10 dagen oud en krijgen al prachtige veelkleurige veertjes. Ik kan de diverse soorten (googelen) al vrij goed herkennen, en verheug mij op de kleurenpracht van deze (hopelijk veel) dames en (weinig) heren.....
Eten klaarmaken dus, want ze hebben honger! Hier plet ik oude eierschalen. Die geef ik altijd terug aan de kippen, zodat hun eieren mooi stevige schalen hebben. De eierschalen moeten in vrij kleine stukjes, zodat ze dit niet herkennen als een ei. Want dan heb je de poppen aan het dansen. Ze zouden dan hun eigen eieren kunnen gaan opeten .... en als één kip het doet, doen de anderen het na.... dat moeten we niet hebben!
Voor de kuikentjes is vrij klein nog te grof, en doe ik de schalen nog eens in de vijzel. ze hebben extra calcium nodig voor een goede groei en stevige botten. 
Verder geef ik ze gekookt, geprakt ei, gemalen havervlokken, wat gemalen cornflakes. 
Vooral gekookt ei is heel belangrijk want ze hebben veel eiwitten nodig. 
Dat zit natuurlijk ook in het opfokmeel wat ik koop, maar eiwit is de belangrijkste factor voor een goede groei.
En zo doen ze gezellig samen een dutje 
Lief he!
Omdat ze geen moeder hebben die alles voordoet, krijgen ze ook elke dag eten los in het hok gestrooid, zodat ze gaan leren scharrelen. Scharreltherapie zeg maar :) 
hoe dat er aan toe gaat zie je in dit leuke filmpje op facebook.